Abbás: Palestínčania požiadajú o štatút nečlenského štátu OSN

08.09.2012 Celý región

Ramalláh 8. septembra (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás požiada 27. septembra na zasadaní Valného zhromaždenia OSN o udelenie štatútu nečlenského štátu OSN pre Palestínu. Oznámila to televízna stanica al-Arabíja.

"Pôjdeme do Valného zhromaždenia OSN na konzultácie s našimi priateľmi o návrhu rezolúcie vyzývajúcej na aktualizáciu štatútu Palestíny (na nečlenský štát) v Organizácii Spojených národov," povedal Abbás v televíznom príhovore.

Podľa neho sa na Palestínu vzťahuje Štvrtý Ženevský dohovor o ochrane civilistov v čase vojny. "Stotridsaťtri krajín nás uznáva ako štát s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom, kde sú zastupiteľské úrady a majú vyvesenú palestínsku vlajku," uviedol ďalej Abbás.

Palestínčania veria, že rezolúcia prejde veľkou väčšinou hlasov. Na jej schválenie je potrebná podpora viac ako polovice zo 193 členských štátov OSN.

Už v septembri 2011 sa Abbás pokúsil získať pre Palestínu štatút riadneho člena OSN, ale žiadosť nebola nikdy predložená na hlasovanie v Bezpečnostnej rade. Spojené štáty deklarovali, že ju budú vetovať.

Palestína má v OSN momentálne štatút pozorovateľa v zastúpení Organizácie za oslobodenie Palestíny. Pozorovatelia majú právo vystupovať na zasadnutiach VZ OSN, zúčastňovať sa procedurálneho hlasovania a podporovať a podpisovať rezolúcie, nemajú však právo hlasovať o rezolúciách a ďalších podstatných uzneseniach. V súčasnosti je jediným nečôenským štátom OSN Vatikán.
 

Vyberte región